Dieta dla osób z chorą wątrobą

Dieta dla osób z chorą wątrobą

Wątroba to niezwykle potrzebny, ale też bardzo wrażliwy narząd. Niestety, u wielu osób nie funkcjonuje on zbyt sprawnie. Bardzo często przyczyną tego stanu rzeczy okazuje się stres, jak tez niewłaściwa dieta. Zabójcami dla wątroby okazują się alkohol, tłuste mięso i potrawy smażone na głębokim oleju, fast foody, słodycze, cukier, konserwanty dodawane do żywności. Skutkiem dolegliwości wątrobowych są zaś nie tylko bóle, ale też nieprawidłowe funkcjonowanie przemiany materii, wzdęcia, zaparcia, a co za tym idzie – znaczne podniesienie masy ciała, zmniejszenie odporności, przetłuszczające się włosy i skóra. Choroby wątroby doprowadzają też z czasem do znacznie poważniejszych konsekwencji, z rakiem włącznie. Dlatego też, gdy tylko pojawią się nawet lekkie dolegliwości wątrobowe, powinniśmy natychmiast przejść na dietę. Osoby z chorą wątrobą nie mogą absolutnie pić słodzonych i gazowanych napojów ani też fast foodów i smażonych potraw. Najlepiej, aby żywiły się owocami, warzywami i produktami pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik i witaminy oraz minerały. Chorej wątrobie służą warzywa gotowane na parze i zupy jarzynowe, jak też surówki ze świeżych warzyw. Lubi ona również owoce świeże i suszone oraz orzechy. Osoby cierpiące na wątrobę, powinny też spożywać ryż, ciemne pieczywo i kaszę. Warto pomyśleć też o zdrowych, roślinnych tłuszczach, jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, pestki dyni i słonecznika.