Witamina C- skąd ją czerpać?

Witamina C- skąd ją czerpać?

Kwas askorbinowy, bo tak prawidłowo nazywa się witamina C, w warunkach naturalnych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dla naszego organizmu witamina C pełni nadrzędną rolę: przede wszystkim bierze udział w przemianach tyrozyny, bierze również udział w przemianach we wnętrzu komórek. Co ciekawe, większość zwierząt samodzielnie wytwarza witaminę C, wyjątkami są ssaki naczelne, w tym właśnie człowiek. Do innych gatunków zalicza się świnki morskie oraz niektóre gatunki nietoperzy. Niedobory witaminy C kojarzą się najczęściej z przeziębieniami, jednakże lekarze przekonują, że niedobór witaminy C oraz jej przyjmowanie w czasie przeziębienia nie ma większego wpływu na odporność oraz na przebieg choroby. Innymi skutkami niedoboru witaminy C jest przede wszystkim szkorbut, rozpulchnienie i krwawienie zębów, obrzęki w obrębie kończyn, nieprawidłowe gojenie się ran oraz ich odnawianie, zła krzepliwość krwi. Co ciekawe, nadmiar witaminy C zazwyczaj jest wydalany z moczem oraz potem, jednakże istnieje ryzyko przedawkowania. W przypadkach takich organizm reaguje nudnościami, wymiotami oraz biegunką. Co równie ważne, nadmiar witaminy C może być szkodliwy dla płodu podczas ciąży. Niestety, witamina C należy do najmniej trwałych witamin: niszczy ją wysoka temperatura, wystawienie na promieniowanie słoneczne. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach (papryka, pomidory) i owocach (owoce cytrusowe, truskawki, maliny, porzeczki, agrest).